+

Case Studies

  • Cheesman Gardens Kitchen Remodel

    When the owner of two adjacent Cheesman Gardens condominiums decided to combine the units into one cohesive home, their first priority was to maximize their breathtaking 14th-floor view of Cheesman Park below—eliminating walls to open the space.

  • The new kitchen was designed to reinforce this open-plan feeling, with cabinetry constructed of composite veneers on flat panel doors to provide texture while maintaining clean, uncluttered lines. All appliances are fully integrated—when not in use, they simply appear as beautiful furniture and casework throughout the home.
  • Two colors of sleek quartz define the palette, with a backsplash that runs up to the hood wall, countertops that wrap down to the floor on both peninsulas, and a snack bar on one end. Standing anywhere in the space, one feels surrounded by nature—the invites the outdoors inside for the ideal mixed-use space.
  • Fike Residence

    This kitchen remodel was designed for a couple who plans to retire soon in Colorado, and they have committed to adopting a new pattern of life which includes more time with their family and entertaining friends. The existing 1980’s home is located in an upscale area in the Colorado foothills known as Riva Chase.

  • The house has good bones, but was lacking in style and function. It has breathtaking views of the natural beauty outside, but it was all concealed with dated finishes and was also very dysfunctional for both the cook and the guests who visit.
  • The kitchen’s challenges were many. Although the existing kitchen was large, it appeared very small & enclosed due to its dated design & aesthetics. The biggest challenge was the drywall “architecture” that the builder used all over the home which created visual separation of the rooms.
  • There was not enough prep or landing space, and the finishes were very dated. The client asked for a kitchen that was an upscale mountain “Tuscan” motif with all the modern conveniences.
  • The solution was to make the Kitchen, Eating nook, and Family room work together with an open plan, allowing the guests and the cook to be able to see each other during entertaining and everyday living.
  • By creating focal points on certain walls, I was able to highlight the best features of the new kitchen, such as the carved stone hood with copper over-mantle, the enclosed refrigerator/oven armoire that conceals the refrigerator, and a new breakfast bar.
  • Two different finishes were used to distinguish furniture details on the cabinetry. A large island provides a space for the guest to gather and converse with the cook. The kitchen sink is made of hammered copper with a grape motif & complements the Tuscan Stone hood with copper over-mantle.
  • A tumbled travertine tile was used on the floor in a Versailles pattern to further enhance the old world charm. The stone chosen was Azul Café which brings the earthy colors in the beauty of the outdoors into the kitchen.
  • Purdie Residence:

    This early 1900’s bungalow home is located in Washington Park. The objective was to remodel the kitchen to be in keeping with the home’s original architecture, and not to look like a “remodeled kitchen”, but rather a warm comfortable kitchen that looked like it had been there for years.

  • The existing kitchen was very small, and in the new kitchen they wanted a lot more cabinetry storage and professional appliances.
  • I had to really think outside the box in order to get client’s list of wants and dreams into this tiny space. An old walk in pantry was removed in order to create a more open plan, a better traffic flow, and much more cabinetry and appliances, making the room twice as big as the original kitchen.
  • We removed the existing coat closet near the back staircase, and replaced it with a tall cabinet to house a second oven and microwave, and also replaced the old walk in pantry with shallow tall cabinets that store more in a much smaller space.
  • We chose finishes to complement the existing woodwork found throughout the home. A darker stained cherry with distressing finish updated the kitchen without making it feel too “new”. Inset doors with a classic raised panel and furniture details add to the charm.
  • All of the appliances were integrated with wood paneling which minimized the stainless steel in the room. A tumbled marble backsplash, beautiful Azul Café granite countertops were some of the other materials chosen, always keeping in mind the style and age of this old house that the Purdie’s love.